szacun !
Felgi aluminowe zimą
Zwiń
X
-
Felgi aluminowe zimą
Kiedy nadchodzi okres zimowy widać, że wielu kierowców zmienia nie tyle same opony na zimowe co całe koła czasem nie zakładając nawet kołpaków. Skąd to się bierze, czy sól, którą posypuje się zimą ulice szkodliwie wpływa na felgi aluminiowe czy po prostu łatwiej i szybciej założyć całe koła?
W Octavii, na którą czekam będę miał alufelgi, pierwsze w życiu, zawsze jeździłem na stalówkach. Czy sensownie jest kupić zimowe opony wraz ze stalowymi felgami, żeby nie zniszczyć zimą alusów? Chodzi mi właśnie o wpływ soli na alufelgi.
pozdrawiam
-
-
granacik, kiedys sól i piasek były szkodliwe dla powłoki felg aluminiowych. Powodowały w nich wżery.
Dzisiejsze alumy zabezpieczane sa specjalnymi powłokami które chronią felgę przed sola i innymi chemikaliami.
Ja na zimę kupiłem drugi komplet felg aluminiowych i jestem zadowolony.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez granacikwielu kierowców zmienia nie tyle same opony na zimowe co całe koła czasem nie zakładając nawet kołpaków
ale to czy śmigasz na alu czy stahl zalezy tylko od twojego poczucia estetyki
ja po zjechaniu zimówek na "gratisowych" stalówkach właśnie zakupilem sobie alu na zimę :szeroki_usmiechprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zielony49Ja też opony zimowe mam na felgach stalowych ale wynika to z wygody, szybciej się je zmienia
A jaki jest problem ze zmianą opon zimowych założonych na alumach?? Przecież śrub jest tyle samo i w tę samą stronę sie odkrecająCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigA jaki jest problem ze zmianą opon zimowych założonych na alumach?? Przecież śrób jest tyle samo i w tę samą stronę sie odkrecająprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rekinJa zafasowałem na zimę stalówki w razie czego naprawa będzie tańsza i prostsza
jak patrzę na "fachowców" jak się dobierają do zdejmowania opon z alu... :evil:NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez watchmanpo za tym po co alu na zimę jak będą wiecznie upieprzone
chyba prościej zmyc rowna powierzchnię, niz domywać sol zza kapsla, który poza tym rysuje rant felgi
Zamieszczone przez watchmanjak patrzę na "fachowców" jak się dobierają do zdejmowania opon z aluprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez watchmanpo za tym po co alu na zimę jak będą wiecznie upieprzone
chyba prościej zmyc rowna powierzchnię, niz domywać sol zza kapsla, który poza tym rysuje rant felgi.
Zamieszczone przez watchmanjak patrzę na "fachowców" jak się dobierają do zdejmowania opon z aluZamieszczone przez piotrek_gdyto trzeba mieć 2 komplety kół albo dobry zakład
dobry zakład potraktował alu w audi allroad. Myślałem, że sąsiad zemdleje jak zobaczył efekt.NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez watchmanA po za tym po co alu na zimę jak będą wiecznie upieprzone.Zamieszczone przez watchmanjak patrzę na "fachowców" jak się dobierają do zdejmowania opon z alu...Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Dobry warsztat też musi mieć dobry sprzęt wo wymiany:
montażownice z nakładkami plastikowymi, nasadki do klucza z osłoną pastikową
no i obowiązkowo dokręcanie kół dynamometrem.
A to wszystko kosztuje, min. 80 zł za komplet bo i nie raz trzeba jeszcze raz zdemontować koło i obrócić oponę o 180 stopni jak jest za dużo na wyważarce a nie kleić po 60-80 gram.Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez watchman1,5k na 16"
a ja właśnie kupiłem na zimę komplet 16" VEGA (żeby było łatwiej czyścić :diabelski_usmiech ) za 800PLN(2 nowe w kartonie, 2 używane)- czyli można taniej :Pprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CIS73aluminium ma inną (gorszą) wytrzymałość mechaniczną w niskich temperaturachprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CIS73z tego co ja się orientuję to aluminium ma inną (gorszą) wytrzymałość mechaniczną w niskich temperaturach
Jednym minusem KIEDYŚ w użwaniu alu felg zimą było powstawanie wżerów na feldze na skutek reakcji chcemicznej zachodzacej pomiedzy felgą a sola używaną na drogach. Dziś alu felgi pokrywane są specalnymi powłokami które nie dopuszczaja do powstawania wżerów. takze spokojnie można uzytkowac alu felgi w okresie zimowym i nic złego im sie nie stanie.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tao1221a co oni zrobili z tymi felgami??
[ Dodano: Nie 18 Paź, 09 22:09 ]
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez watchman1,5k na 16"
a ja właśnie kupiłem na zimę komplet 16" VEGA (żeby było łatwiej czyścić :diabelski_usmiech ) za 800PLN(2 nowe w kartonie, 2 używane)- czyli można taniej :P
[ Dodano: Nie 18 Paź, 09 22:24 ]
Zamieszczone przez Sebastian_M26Dobry warsztat też musi mieć dobry sprzęt wo wymiany:
montażownice z nakładkami plastikowymi, nasadki do klucza z osłoną pastikową
no i obowiązkowo dokręcanie kół dynamometrem.
A to wszystko kosztuje, min. 80 zł za komplet bo i nie raz trzeba jeszcze raz zdemontować koło i obrócić oponę o 180 stopni jak jest za dużo na wyważarce a nie kleić po 60-80 gram.NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!
Komentarz
-
-
Niestety i ja się 'nadziałem'... :?
Z wymianą opon podjechałem to tego samego serwisu co zwykle.
Skończyło się to głębokimi rysami na dwóch felgach. Pech chciał, że spotkałem znajomego i zamiast patrzyc panom na ręce, to gadałem spokojnie ze znajomym. Panowie oczywiście wyparli się wszystkiego. Nagadałem szefowej... i tyle...
pozdr
P.S.
Klucz dynamometryczny mają...SCOUT 2.0 FSI (BVX)
Komentarz
-
Komentarz